|
|
|
66fizik
|
     |
| Konu-0 |
: %0 |
| Mesaj-34 |
: %2 |
|
| ANTALYA |
| Erkek Yaş:44 |
| Ögretmen |
|
|
Yıldızlardan Yıldızsılara Ünitesinde;Kara Deliklerden bahsedilecek mi?
Ahmet GÜZEL
|
|
|
|
aarslan
(SA)
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-76 |
: %4 |
|
| ANKARA |
| Bayan Yaş:45 |
| Ögretmen |
|
|
Yıldızların evrimi ile ilgili bir kazanımımız var.Bu kazanım işlenirken kara deliklerden bahsedilecek.
|
|
|
|
eksicik
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-4 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:31 |
| Akademisyen |
|
|
quasi-stellar dan gelen quasarların karşılığı olarak yıldızsı kullanılmış sanırım. Çok uzakta olduğu halde güçlü sinyal alındığı için ve kesin bilgiler olmadığı için yıldızsı denilmiş olsa gerek. Bunların "akdelik", başka evrenlerden evrenimize kapılar olarak niteleyen teorik fizikçiler var. Karadelikleri okurken en çok hoşuma giden fizikçilerin karadeliklere yaklaştıkça değişecek özellikleri tartışmış olmasıydı. Karadelikler çok derin bir konu; noktasal karadeliklerden galaktik karadeliklere uzanan bir yelpaze söz konusu, Hawking'in buharlaşma izahından boyuttaki hareket serbestsizliğinden zamanda hareket serbestliliğine, dönen karadeliklerden elektrikli karadeliklere kadar çok geniş bir alandan söz edilmelidir ki sadece yıldızlrın evrimi açısından ele alınmış olması çok isabetli olmuş.
2 haftalık bir tartışma dökümanı hazırlamıştık, incelemek isterseniz;
http://www.metu.edu.tr/~sahin/spaceindex/spaceindex.htm
İyi çalışmalar...
|
|
|
|
aozdemir
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-62 |
: %3 |
|
| BOLU |
| Bayan Yaş:40 |
| Ögretmen |
|
|
Hocam çok güzel bir döküman olmuş, teşekkürler !
Daha detaylı inceleyip, tekrar bu konuya dönmek isterim. :))
aysenur özdemir
|
|
|
|
_tme_
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-1 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:22 |
| Ögrenci |
|
|
Sayın Hocalarım, Gökadalar anlatılırken "gökadaların sınıflandırılması" kısmında sadece isim verilip geçilecek mi yoksa her sınıf kendi içerisinde anlatılacak mı? şimdiden teşekkür ederim saygılar...
|
|
|
|
sates
(SA)
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-4 |
|
| BOLU |
| Erkek Yaş:44 |
| Akademisyen |
|
|
Merhaba arkadaşlar,
Gökadaların yapısı ve şekline göre sınıflandırılması kazanımında her bir gökada türünün yapısı geniş bir şekilde incelenmiyecek. Bu kazanımdaki genel amaç gökadaların hepsinin aynı yapıda ve şekilde olmadığı vurgusunu yapmak ve evrende yapı - şekli bakımından farklı gökadaların bulunduğunu belirtmektir. Sınıflamaların ise kabaca kazanımda belirtildiği şekilde yapılabileceğini ifade etmek yeterl olacaktır.
iyi çalışmalar.
|
|
|
|
meryemugur
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-1 |
|
| ANKARA |
| Bayan Yaş:22 |
| Ögrenci |
|
|
gökadaların sınıflandırılması konusunda neden Hubble sistemi kullanılmadığını merak ediyorum. Bizim öğretim programımızdaki hiyerarşi, asıl hiyerarşi ile uyuşmuyor.
bizde yapılarıına ve şekillerine göre sınıflandırma yapılıyor. yapı olarak aktif ve normal, şekil olarak ise eliptik, sarmal ve düzensiz olarak sıralıyoruz ancak orijinal sınıflandırmada bu şekiller aktif gökadaların altında yer alıyor. kaynakların selameti açısından Hubble sınıflandırmanın daha uygun olacağını düşünüyorum.
Ön yargıları parçalamak atomu parçalamaktan zordur
|
|
|
|
avcilar
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-1 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:36 |
| Ögretmen |
|
|
Yıldızlardan Yıldızsılara Ünitesi ile ilgili tavsiye edebileceğiniz kaynak var mı önerirseniz sevinirim.
|
|
|
|
tefani
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-1 |
|
| ANKARA |
| Bayan Yaş:75 |
| Ögrenci |
|
|
ingilizce biliyorsanız Astronomy today diye bir kitap var ama bu üniversite düzeyinde. GCSE physics kitaplarında da astronomiden bahsediliyor. kaynakların türkçeleri mevcut mu bilmiyorum ancak Ankara üniversitesi uzay bilimleri bölümünden temin edilebilir.
“Her şey kendi yörüngesinde yüzüyor”
|
|
|
|
newton
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-6 |
|
| NEVŞEHİR |
| Ögretmen |
|
|
Yıldızlardan Yıldızsılara konusu ile ilgili Ankarada ulaşabileceğimiz ingilizce kaynak önerebilirmisiniz saygıdeğer hocalarım?
kbr
|
| 07 Ağustos 2010 Cumartesi |
|
|
 |
|
|
uygarkanli
(SA)
|
     |
| Konu-17 |
: %26 |
| Mesaj-108 |
: %6 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:33 |
| Akademisyen |
|
|
Astronomi konusunda;
Kitaplar:
Astronomi ve Fizik-Asil Yayın Dağıtım-Sacit Özdemir, Birol Gürol, Osman Demircan
Evrenin Evrimi ve Yıldızların Oluşumu-William J Kauffman-Çeviri Murat Alev-Galeri&arkadaş Yayınları (Eski bir kitap Yayınevi değişmiş olabilir
Evrenin Kısa Tarihi-Joseph Silk-Tubitak Yayınları-Çeviri-Murat ALEV
Astronomy Today-Eric Chaisson, Tufts University-Steve McMillan, Drexel University
İnternet Siteleri;
http://rasathane.ankara.edu.tr/
http://astronomy.science.ankara.edu.tr/old/
http://www.tad.org.tr/
http://www.istanbul.edu.tr/fen/astronomy/
http://www.tug.tubitak.gov.tr/goy/goy_2009.pdf
http://www.astronomidiyari.com/link/sunum.html
şimdilik bukadar...ama zaman içerisinde diğer kaynaklarıda forumdan yayınlayacağım...
Aklı binlerce ışık yılı havada olan herkese selamlar...
newton,Toplam 1 üyemiz teşekkür etti
|
|
|
|
kemalege
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-9 |
|
| DENİZLİ |
| Erkek Yaş:50 |
| Ögretmen |
|
|
Bu konu kıldan ince kılıçtan keskin bir konu bence..
Evren ,başka evrenler filan öğrencilerde iyice merak uyandırırsak , kazanımlar tamamda ..ya sonrası ???
Ben illada oraya gitmek istiyorum , aklım oradaysa kendimde orada olacam diyen oldumu yandık..
Bu nedenle ölçüyüde iyi tutturmak gerekli derim..
Saygılarımla..
|
| 23 Ağustos 2010 Pazartesi |
|
|
 |
|
|
newton
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-6 |
|
| NEVŞEHİR |
| Ögretmen |
|
|
Uygar hocam,Yıldızlar ünitesinin 2.2 de Salt parlaklık ile ışınım gücü arasındaki ilişki verilirken Logaritmik işlemlere girilecek mi?
25 Ağustos 2010 Çarşamba 12:38:57 tarihinde newton tarafından düzenlendi
kbr
|
|
|
|
newton
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-6 |
|
| NEVŞEHİR |
| Ögretmen |
|
|
Geçen yıl 4.ünite, bu yılda 6.ünite öğretmen arkadaşlarımın genel olarak feda edeceği üniteler.Bu kadar konu nasıl yetişecek yoksa?
kbr
|
|
|
|
uygarkanli
(SA)
|
     |
| Konu-17 |
: %26 |
| Mesaj-108 |
: %6 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:33 |
| Akademisyen |
|
|
Sayın Newton rumuzlu öğretmenim;
2.2 kazanımın açıklamalarında:
2.2 Hiparkos ve Pitolemi’nin parlaklık sistemi ve “kadir”(M) birimi tarihsel gelişimine uygun olarak verilir. Güneşin atmosfer dışında ve yeryüzünde metre kareye düşen ortalama ışınım gücü verilir. Güneş kolektörlerinin verimlerinden bahsedilerek gerekli kolektör büyüklükleri hesaplanır.
[!] 2.2 Görünür ve salt parlaklık ile ışınım gücü (ışıtma) kavramları açıklanır. Salt parlaklık ile ışınım gücü arasındaki ilişki verilir.
şeklinde uyarılar mevcut. bu uyarılarda dikkate alındığında ve bir sonraki sayfadaki salt parlaklık ve ışınım gücü arasındaki ilişkiyi veren formül dışında herhangi bir matematiksel bağıntılara girilmeyecek. Aslında amaç yıldızların sınıflandırılmasıdır. bu bağlamda bu ilişki bir araç olacaktır.
Newton Öğretmenim;
11. sınıfi ve diğer sınıflarla ilgili gerekli düzenlemeler sizlerden gelen dönütler ve bilimsel gerçeklerin ışığında yapılacaktır.
newton,Toplam 1 üyemiz teşekkür etti
|
| 28 Ağustos 2010 Cumartesi |
|
|
 |
|
|
kemalege
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-9 |
|
| DENİZLİ |
| Erkek Yaş:50 |
| Ögretmen |
|
|
Selam;
Öğretmen arkadaşların ortak bir kılavuz kitabı olmazsa herkes kazanımlara yorumlarını katarak ayrı telden çalacak..feda edilen konular filan ...
Geçen yıl o kadar zümre yapmamıza rağmen bazı arkadaşlarhızını alamayıp konunun tamamını verdi..
Öğrenciye okulda konu müfredata uygun sarmal yapının bir parçası olarak verilse bile , dışarda gerek dersaneler gerek etüd merkezleri siz okulda yeterince işlemiyorsunuz biz burada tamamlarız yaklaşımıyla okulu ve öğretmeni neredeyse gereksiz kılan , haddini aşan bir tavır içerisine girebiliyorlar..
YGS ,LYS sınav sistemi devam ettiği sürece bu problemler sürecektir..Değişmeyen anlayış ,hangi öğretmen çok soru çözerse o iyi...
Hiç unutmuyorum 12. sınıflara dalga deneyi ile ilgili çalışma yapmalarını istedim ..
Öğretmenim artık sorulara geçseekkk...Test hazırladım , dağıttım , birlikte çözdük. Tabi benden iyisi yok..
10. sınıfta kılcallık , plazmaları animasyonları ile projeksiyon ve akıllı tahta ile işliyorum,
öğretmenim dinamiğe ne zaman geçiceezzz..Başka bir ses , filan okulda yada dersanede dinamiği bitirmişleeer.
Halbuki dönem başında müfredatı verilen ders saati sayısını anlattım. Sarmal yapıyı anlattım..
Kılavuz kitap acil derim..
Sevgilerimle , iyi çalışmalar..
|