|
|
|
gazi
|
     |
| Konu-0 |
: %0 |
| Mesaj-9 |
|
| KIRKLARELİ |
| Erkek Yaş:34 |
| Ögretmen |
|
|
2008-2009 Eğitim ve öğretim yılı için hazırlanmış olan Fizik 9 kitabı Fizik Programı Hazırlayıcı Komisyonu Bilal bey ve ekip arkadaşları tarafından Yüzde Sekseni eleştiri almış bir kitaptı. Sizler bunu bizlere 2009 Erzurum Hizmet içi eğitim seminerinde her seferinde dile getirdiniz. Gördük ki bu kadar olumsuz eleştiri alan bir kitabın halen daha bizlerin okullarındaki Fizik derslerinde okutulması için ısrar ettiriliyor. İlginç bir durum ama daha da ilginci olan, bir dahaki yıla değişecek olan, 11 sınıf müfredatına rağmen bu sene okulumuza gönderilen ders kitabının değişmiş olması. Bir yıllığına bu kadar değişiklik yapılabiliyorsa Sanırım yeni uygulamaya başlanmış ve çok olumlu tepkiler alan yeni bir müfredat programı için de değişimler yapılabilirdi.
|
|
|
|
tgulyurdu
(SA)
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-19 |
: %1 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:55 |
| Ögretmen |
|
|
Bir ders kitabı olarak yazılmış bir kitabın TTK'dan yüz üzerinden en az 80 puan almadan okullarda okutulmak üzere yayınlanması yasal olarak mümkün değildir.Sanırım bir yanlış anlama olmuş.Halen okullarımızda okutulmakta olan 9.sınıf devlet kitabımız da yeterli puanı alarak yayın ve okutulma hakkı kazanmıştır.Aksi düşünülemez.Her onay almış kitap her yıl güncellenmek üzere TTKB'ye getirilip tekrar incelemeye alınır.Şu an bu işlemler yapılmaktadır.Ders kitabını eleştirmek çok kolay ama yazmak oldukça zor bir olaydır.Yazan arkadaşlarımız kısa sürelerde olağanüstü çalışmalarla ve ilk kez faaliyete geçirilmiş bir sistem çerçevesinde bu işi yapıyorlar.Onların çalışmasını benim gibi yakından gözlemleyen herkesin onları yürekten kutlayacağına inanıyorum.İnsan eseri herşeyde hata olabilir.Teknik olarak(örneğin basım aşamasında) akla gelmeyecek hatalar olabilmektedir.Zamanla güncelleme sürecinde değerli eğitimcilerin ve eğitime gönül vermiş kişilerin yapıcı eleştirileri doğrultusunda bu hatalar giderilecektir.Saygılarımla... Türkkan
|
|
|
|
gence98
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-34 |
: %2 |
|
| İSTANBUL |
| Erkek Yaş:49 |
| Ögretmen |
|
|
sayın tgulyurdu
eğer söylediğiniz gibi 9 sınıf kitabı yüz üzerinden en az seksen almış ise programın sahibi komisyon üyelerinin hazırladığı 30 sayfa olduğu söylenen ders kitabı hakkındaki rapor nedir?
*iletişim kurduğum komisyon üyelerinin,
* benim gibi uygulayıcı pek çok öğretmenin
*ve facebookta gurup kurarak 3000 üyeye ulaşan öğrencilerimizin,
kitap hakkındaki eleştirileri sizde hiç etki yapmıyor mu?tüm bunların hiç anlamı yok mu?
Bu facebooktaki guruba baktım çoğunluğu hep fen lisesi ,anadolu lisesi öğrencileri...:((
Diğer bir bölümde alıntı yaptığınız sayın Prof.Dr.Birgül Ayman Güler liseden sınıf arkadaşım olur, tanıyorum .
ve eminim ki söz konusu ANLAMSIZ,VERİLEN SÜREDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ZOR,SINIF YAŞ SEVİYESİNE UYGUN OLMAYAN ETKİNLİKLER YAŞAM TEMELLİ OLAMAZ düşüncesine katılacaktır.
kimsenin emeğine saygısızlık gibi bir niyetim yok.ancak ortada somut gerçekler varken kitabımıza iyidir demek mümkün değil...
|
|
|
|
grksz11
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-4 |
|
| KAYSERİ |
| Erkek Yaş:38 |
| Ögretmen |
|
|
sayın gence 98
9 sınıf fizik kitabı hakkında yazılan 30 sayfalık raporu okumuş kişiler olarak haksız bir yaklaşım içerisinde olduğunuzu belirtmek isteriz. Adı üstünde rapor. Bir rapor incelenen durumla ilgili olumsuz yönleri yansıttığı kadar olumlu yönleri de içerir. Nitekim bu rapor da kitabın olumlu yönlerini fazlasıyla yansıtmaktadır. 30 sayfanın içeriği tamamen olumsuz eleştirel bir bakış açısını yansıtmamaktadır. Ayrıca 30 sayfanın pek çok yeri kazanımlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla sizin gibi 30 sayfayı duyan bir destan olduğunu zannetmektedir. yapılan eleştirileri yapanlarında aynı kişiler olmadığı ünite bazındaki inceleme yaklaşımından net olarak anlaşılmaktadır. yani üniteler bazındaki incelemelerde ortak bir dil yoktur. bu incelemenin grup olarak yapılmasından ziyade farklı bireyler tarafından farklı kriterler çerçevesinde yapıldığını gösterir. o halde rapor kişilere ait yorumlardır. unutulmamalıdır ki birileride program hakkında isterlerse gereksiz abartılı eleştirilerde bulunabilir. ayrıca kitapta yer alan pek çok durum bu raporda eksiklik olarak gösterilmiştir. o halde tutarlı olmakta ülkemiz açısından yarar vardır. gerçekçi olalım. içeriğini bilmediğimiz şeyler hakkında yorum yapmaktan kaçınalım. dolayısıyla 30 sayfa muhabbetini lütfen içeriğini bilmeden konuşmayalım. nitekim FİZİK EĞİTİMİ alanında kendisini pek çok alanda kanıtlamış ülkemizin söz sahibi hocalarından olan Prof. Dr. SALİH ÇEPNİ hocamızın bu kitabın editörlüğünü yaptığını lütfen unutmayalım.
sonuçta bu kitap programın çerçevesinde yazılmış bir kitaptır ve bu kitap TTKB tarafından onay görmüştür. o halde kitabımızı programı yansıtıp yansıtmadığı noktasında irdeleyelim. eski öğretim yöntem ve tekniklerimizi yeni kitapta aramayalım. eğer bu konu ile ilgili sıkıntımız var ise lütfen kitabı değil kitaba kaynak teşkil eden programa odaklanalım.
söylenecek bu konuda çok sözümüz olsada şimdilik uzatmamakta yarar görüyoruz
ancak yukarıda tgülyurdu denen kişinin söylemlerinide dikkate almanızı rica ediyoruz
Saygılarımızla
|
|
|
|
gence98
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-34 |
: %2 |
|
| İSTANBUL |
| Erkek Yaş:49 |
| Ögretmen |
|
|
SAYIN grksz
öncelikle yazınızdaki "30 sayfa muhabbeti"" ve"" içeriğini bilmediğiniz şeyler hakkında yorum yapmayalım"" şeklindeki değerlendirmelerinizi genel tartışma, iletişim kurma anlamındaki ilkelere ters olduğunu belirtmek isterim.
yazılarımda amacımın üzüm yemek olduğunu bağcıyı dövmek olmadığını bir kaç kez yinelemiştim.bir kez daha yineliyorum.
programı uygulayıcı bir öğretmen olarak soruyorum
1)9.sınıf kitabımızın müfredat konularını tüm etkinlikleri ile (haftada 2 saatte ) yıl sonunda bitiren var mı?
2)9.sınıf kitabımızda etkinlikleri yaparken öğrencilerimizde ne gibi tepkiler oluştu?(güldüler mi?aaa şeklinde tepki mi verdiler? yoksa yeni heyecanla dersi dinlediler mi?)
3)etkinlikleri yaparken günlük yaşam ile bağ kurabildiler mi? örneğin mağnetik alanın etkileri ile ilgili BESTE yaptıları mı?
Enerji konusu ile ilgili renkli şapkaları kullanınca ne yaptılar?Ders kitabının kahramanları hakkında ne dediler?(NAZ hakkında,nine dede söylemleri hakkında...)
4)verileri eksik soruları ,sonucu olmayan test sorularını görünce ne dediler?
nacizane önerim şudur
ders kitaplarımız hakkında biz uygulayıcıların görüşlerine dikkat edilmeli ve bu görüşler kaale alınmalıdır?
|
|
|
|
uygarkanli
(SA)
|
     |
| Konu-17 |
: %26 |
| Mesaj-108 |
: %6 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:33 |
| Akademisyen |
|
|
Grksz11 ve gence98 rumuzlu öğretmenlerimin yazdıklarını okudum.
Öncelikle gence98 rumuzlu öğretmenimin "amacımın üzüm yemek olduğunu bağcıyı dövmek olmadığını.." cümlesi hepimizin aynı takımın üyesi oldugumuzu unutmamamız gerektiği açısından önemlidir.
9. sınıf ders kitabı raporunu yazan ekipte yer alan biri olarak;evet kitabın programa uymayan yönlerini hatalarını dile getiridiğimiz gibi pozitif yanlarını da vurguladık. sizlerde takdir edersinizki bir kitap tamamen hatalı ya da tamamen doğru olamaz...elbette eksikleri mevcuttur...emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Fakat şunu da gerçekçi olarak söylemek gerekirse TTKB den onay alan tek kitap olmasına rağmen 9. sınıf ders kitabı programın genel yaklaşımını tam anlamıyla yansıtmamaktadır. eksikleri vardır...
Ayrıca grksz11 rumuzlu öğretmenimin "...o halde kitabımızı programı yansıtıp yansıtmadığı noktasında irdeleyelim. eski öğretim yöntem ve tekniklerimizi yeni kitapta aramayalım. eğer bu konu ile ilgili sıkıntımız var ise lütfen kitabı değil kitaba kaynak teşkil eden programa odaklanalım." cümlesini de şu açıdan değerlendirmek gerekir...Programda şu öğretim yöntem ve tekniğini kullanmak gerekir, ya da naz ya da vb. karakterler kullanın diye bir yönlendirmesi yoktur ve olamaz da...önerilen etkinlerde kullanılan bir takım stratejiler mevcuttur. ama program bir anayasa gibidir...genel hatları çizer...bu hatların ders kitabına yansıması ise kitap yazarlarının işidir.
Sonuç olarak şu söylenebilir ki, öğretmenlerin, komisyon üyelerinin ve tabiki öğrencilerin de dönütleri çerçevesinde 9. sınıf kitabı revize edilmelidir, edilmesi gerekir...BİZ bir ekibiz...ve amacımız doğruya en yakın kitabı hazırlama da pozitif dönütlerde bulunmaktır.
serafettin,Toplam 1 üyemiz teşekkür etti
|
|
|
|
fizikci04
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-1 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:32 |
| Ögretmen |
|
|
9. sınıf kitabının anadolu öğretmen lisesi uygulayıcısı olarak , kitap hazırlayıcıları dışında hemen hemen her öğretmenden olumsuz tepkiler alan, anlaşılabilirliği ve uygulanabilirliği minumum düzeyde kalmış oldukça başarısız bir çalışma için "emeğe saygı" yaklaşımı bekleyenleri anlamakta zorlanıyorum. Başarısız bir çalışma üreterek milyonlarca öğrenciyi olumsuz etkileyen bir "deneme" yi savunmak bile ne kadar vicdani bir durum onuda ayrıca düşünmek gerekir.
" nitekim FİZİK EĞİTİMİ alanında kendisini pek çok alanda kanıtlamış ülkemizin söz sahibi hocalarından olan Prof. Dr. SALİH ÇEPNİ hocamızın bu kitabın editörlüğünü yaptığını lütfen unutmayalım." Keşke editörün kim olduğunu bilmeseymişim.Bu yaklaşım nasıl bir yaklaşımdır anlayamıyorum.Buradanda görüyoruz ki önceden yapılmış başarılı çalışmaların olması birisinin yaptığı yada yapacağı herşeyin iyi olacağı anlamına gelmiyor.Prof. Dr. SALİH ÇEPNİ ismini referans olarak kullanarak kitabın iyi olduğu sonucuna varılmaya çalışılmış ama yazdığınız yorum Prof. Dr. SALİH ÇEPNİ isminide bu başarısızlığa ortak etmekten başka bir işe yaramamış.
Sonuç olarak eğitim sistemimizin, çok kısa sürede olağanüstü çabalarla hazırlanmış KÖTÜ bir kitaptan ve birden bire ortaya çıkarılmış fizik programından çok, üzerinde en az birkaç yıl çalışılmış, öğretmenleri hizmetiçi eğitimlerle bilgilendirilmiş, kitap üzerinde yeterli çalışmaların yapıldığı, yapılması istenilenlerle uyumlu yeteri kadar ders saati ayrılmış bir fizik programına ve titizlikle hazırlanmış bir fizik kitabına ihtiyacı vardır.
serafettin,Toplam 1 üyemiz teşekkür etti
|
|
|
|
serafettin
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-7 |
|
| KARABÜK |
| Erkek Yaş:42 |
| Ögretmen |
|
|
9 sınıf ders kitabı dışndan bilimsel hataları en az olan serway fizik 1,2,3 kaynak kitaplarını da kullanırsak daha iyi olur kanaatindeyim9 .sınıf ders kitabındaki etkinlikler örnektir. bizler daha güzelini bulup uygulayabiliriz diye düşünüyorum.
programa sadık kalmak kaydıyla ders kitabı dışından bilgilerde verebiliriz.
|
|
|
|
mustafa
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-16 |
: %1 |
|
| İSTANBUL |
| Erkek Yaş:40 |
| Ögretmen |
|
|
nihayet kitaba bugün ulaştım.pazar falan dinlemedim okula gidip aldım.
ilk incelemem tasarım noktasında oldu.
10 üzerinden 1 aldı. 9 ve 10 kitapları sıfırdı. bu biraz daha gözü az rahatsız ediyor. ( kitap tasarımı yapmış kitapları yayınlanmış bir arkadaşla beraber bir saat kadar inceledik.)
içeriği sonra tartışalım
|
|
|
|
newton
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-8 |
|
| NEVŞEHİR |
| Erkek Yaş:36 |
| Ögretmen |
|
|
Kitabı heyecanla aldım ayrıntılı inceledim dürüst olmak gerekirse beğenmedim.Programa göre sönük kalmış:( Ünitelere göre konuşmak isteyen arkadaşlarla ayrıntılı ele alabiliriz...
kbr
|