|
|
|
gence98
|
     |
| Konu-0 |
: %0 |
| Mesaj-34 |
: %2 |
|
| İSTANBUL |
| Erkek Yaş:49 |
| Ögretmen |
|
|
10 sınıf ders kitabımızın ilk konusunu öğrencilerimle incelemeye başladık.Bölüm MADDE VE ÖZELLİKLERİ.
İlk kısımda maddenin 'dayanıklılığı' hakkında bilgiler verilmiş.'dayanıklılığın kesit alanına ve hacime bağlı olduğu açıklanmış çok güzel olarak..
kitabımızda dayanıklılık anlatılırken devlerden ve çeşitli canlılardan örnekler verilmiş ve bir canlının kendi ağırlığını taşıması nasıl gerçekleşiyor anlatılmış..işte canlının metabolizmasının nasıl çalıştığından bahsedilmiş. tüm bu yazılanların doğruluğundan şüphem yok...
Ancak maddenin dayanıklılığını incelerken Fizik Biliminde öncelikle katı maddelerin, özellikle metallerin dayanıklılığı incelenmeli, metalin cinsine ve boyutlarına bağlı olarak dayanıklılığın değişimi ve kullanıldığı yerler anlatılmalıydı. çocuklarımıza..
Böylelikle öğrencilerimiz Fiziğin günlük yaşamdaki uygulamalarını hatırlar ve ilerideki mesleklerine (inşaat müh.-mimar...) başlangıç teşkil edecek düşüncelere ulaşırlardı.
Derste öğrencimle yaşadığım diyaloğu aktarıyorum.ben kitapta bulunan canlıların dayanıklılıklarını anlatırken öğrencim
--Hocam bu ifadeler Biyoloji dersimizde yer alsa daha iyi olmaz mıydı? dedi. doğrusu bu ya öğrencime hak verdim.
Hele hele kitabımızı açıp Gülliver hikayesi ile karşılaştığımızda öğrencilerimin bakışlarını anlatamam.:((
Arkadaşlar açık seçik samimiyetimle ifade ediyorum lise öğrencilerimiz ilköğretimdeki gibi anlatımlara olumsuz bakıyorlar sıkılıyorlar.
Örneğin ilk konu ne güzel Dayanıklılık günlük yaşamdan bol örnek içerebilecek bir konu ...
binalarda ,köprülerde,yollarda ,makinelerde kullanılan malzemelerin dayanıklılığından bahsedilerek çocuklarımızın dikkati çekilebilirdi.(ben öyle yaptım...)Yeni Fizik programımızın yaşam temelli olmasından ben bunu anlıyorum.
ancak tüm iyi niyetimle söylüyorum ki
lise çağında ,çeşitli şekillerde bilgiye dersten önce ulaşabilen çocuklarımıza seviyesinin altında davranmak onları dersten uzaklaştırıyor.
ders kitaplarımızdaki bu tür sınıf seviyesine uymayan açıklamaların öğrenciği motive ettiği kesinlikle sanılmasın.
tam tersi konsantrasyon bozukluğuna sebep oluyor.
HERKESE ESENLİKLER DİLERİM
bozefe,efira,Toplam 2 üyemiz teşekkür etti
|
|
|
|
fizikonlin
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-5 |
|
| İSTANBUL |
| Erkek Yaş:34 |
| Ögretmen |
|
|
Mizanpaj çok kötü. Bu müfredat için bu kadar emek veriliyor. Bence müfredatın vitrini kitaplardır. Özel yayınevlerinin çiçek gibi kitapları varken milli eğitim bakanlığının yazdırdığı kitapların yüzüne bakılmıyor.
Ayrıca bölüm sonlarındaki soru sayıları az.
Fm.a her derde deva.
|
|
|
|
atomriza
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-16 |
: %1 |
|
| KAYSERİ |
| Erkek Yaş:48 |
| Ögretmen |
|
|
gence arkadaşım sana katılıyorum.birinci bölüm çelişki dolu.Filin yüzey alanı hesaplanırken kulaklarının iç ve dış alanlarını aldınızmı.ilk etkinlikte borunun yüzey alanı alınırken iç alanını alacakmıyım belli değil ben dış alanı aldım.9.sınıf fizikte suyun ağaç dallarına yükselmesi yapraklarda buharlaşma var bu basıncı azaltıyor bu nedenle sıvı yapraklara yükseliyordu.burada yükselme nedeni kılcallık ,adezyon oluyor. fare ve fil bölgesinde doğa şartlarına dayanıklılık söz konusu.burada cisimlerin dayanıklılığı ile alaka yok.yumurta örneğine gelince yumurtanın içi sıvıdır dış kuvvet bu sıvıyı yumurta kırılmadan önce sıkıştırabiliyormu?yumurtanın dayanıklılığının kesit ve hacim oranıyla bir alakası yok.uçlar kuvveti yan yüzlere dağıtıyor diye düşünüyorum. konuların anlatımında hep saklambaç oynanıyor.söylenecek şey açık olarak söylense insanlar anlar.yağmur ne güzel yağıyormuş?güzellik sanal kavramgüzel yağdı her tarafı sel götürdü.suyun camdaki hareketini anlat yeter.gence arkadaşımın dediği gibi anlatım lise öğrencisini aşağılayıcı ve küçümseyici tarzda rehberlik uzmanlarını göreve çağırıyorum.ayrıca dayanıklılık kısmı müfredattan acilen çıkarılmalı böyle çelişkili ve piyasada hiç kaynağı olmayan konunun ne işi var.bande ingilterenin lise kitapları var böyle birşey görmedim.bazı sorulara cevap aramak için kaynak arıyorum bu ülke tarihinde çıkan hiç bir fizik kitabında böyle birşey yok saygılarımla
|
|
|
|
cemm
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-29 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:36 |
| Ögretmen |
|
|
kuvvet hareket konusunun değerlendirme bölümüne baktım.zor yada sentez denilen düzeyde dinamik sorusu vede atışlardan eğik atışı sorusu gördüm.sadece bu konular bir dönemde verilen konular.napacaz?
|
|
|
|
atomriza
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-16 |
|
| KAYSERİ |
| Ögretmen |
|
|
sevgili cem sorun zaten zaman sorunu biz okulumuzda seçmeli fizik seçtik otomatik olarak fizik ders saati 4 saate çıktı.bizimki anadolu lisesi.sizdede varsa fizik seçin.kuvvet hareket konusunda herşey var dinamik hareket atışlar hepsini anlatacaksın.Tunceliye selamlar
|
|
|
|
muhtesem81
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-5 |
|
| DÜZCE |
| Erkek Yaş:40 |
| Ögretmen |
|
|
Arkadaşlar talim terbiye kurulunun aldığı karar var liselerin fen kollarına seçmeli fizik dersi açılamıyor. Talim terbiyede görevli olan Ayşegül hanım mesaj geçti görmedinizmi. Diğerlerinde açılabiliyor. Bir yanlışlık olmasın seçmeli fizik dersi seçtik derken
|
|
|
|
misler
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-12 |
|
| KONYA |
| Erkek Yaş:33 |
| Ögretmen |
|
|
Hepimiz derdimizi bu forumda şimdilik 9. ve 10. sınıflarla ilgili dile getiriyoruz.Ama asıl ve en önemli sorun bu programın sınavı nasıl olacak.Hangi tür liseye giderse gitsin amacı üniversitelerde iyi bir bölüme girmek olan öğrencilerimiz nasıl sorularla karşılaşacaklar.Kesin ifadelerle programın dışına sınavda çıkılmayacak deniyor ama zaten şimdide programın dışına çıkılmıyor.Önemli olan soruların tarzı.Ben taşrada çalışan bir öğretmen olarak denildiği gibi tamam programın dışına çıkmıyorum. Ama sağ gösterip sol vurulursa da bunun sorumluluğu bize ait değil.Ülkemizde sınava öğrenci hazırlayan her arkadaş bilir ki üniversite sınavına hazırlanmak için ders kitabı yeterli değil.programın dışına çıkılmayacakdan kasıt ders kitabının sınırlarını çizdiği içerik ve soru tarzımı yoksa programa uygun olacağı iddia edilen süpriz!!!!!!! sorular mı?Kesinlikle program şöyle kitap böyle şu konunun içeriğinde kavram kargaşası var gibi düşüncelerle kendimizi yormayalım.Çünkü duyan yok.NEDEN?Fizik öğretmenin görevi nedir?Uygulayıcıdır.Elimizi vicdanımıza koyalım.Uygulayıcıya kim progamla ilgili bilgi verdi.ne oldu?Önümüze kitap geldi. Programı tanıdık.Eski programla karşılaştırdığımız zaman öğretmenler olarak bizlerin işi daha kolay .Bir de ben bu programın yaşamla ilişkilendirilme kısmına pek itibar etmiyorum.
|
|
|
|
atomriza
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-16 |
|
| KAYSERİ |
| Ögretmen |
|
|
muhteşem81 arkadaşım uyarın üzerine haftalık ders dağıtım çizelgesinin 48 sayfasında ilgili satırı buldum ayşegül hanım uyarmasa kimse çakmayacak.ayrıca özel bir okuldada derse giriyorum orasının müdür yardımcısıda söyledi.yalnız özel okullar etüt adı altında programa fizik dersi koyarak fiziğin ders saatini arttırmışlar.
•
Seçmeli derslerde yer alan Alan ve Ortak Dersler farklı alanlardaki öğrencilerin seçmelerine yönelik düzenlenmiştir.
yukardaki satır yeni yönetmelikten alınmıştır.teşekkürler
|
|
|
|
tesla
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-6 |
|
| İZMİR |
| Bayan Yaş:109 |
| Ögretmen |
|
|
guliver hikayesi benim sınıflarımda da benzer bir tepki oluşturdu.ayrıca bu programa göre gelecek sınav sorularını bende çok merak ediyorum ve öğrencileri hangi boyuttta yoğunlaştırmalıyız misler hocamında belirttiği gibi sınav anındaki bir sürpriz öğrenciler için olumsuzluktur.
|
|
|
|
mcoruh
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-3 |
|
| İZMİR |
| Ögretmen |
|
|
10.sınıf fizik ders kitabımız 9. sınıf kitabına göre daha özenle hazırlanmış. Fakat kitabın dizaynı günümüz tekniklerinin biraz gerisinde kalmış. Performans ödevleri etkinlik örnekleri çok iyi .Eksik olan sayfa düzenlemerindeki yaklaşım . Kitap hazırlanırken konular etkinlikler arasında kaybolmuş. Seçerek konuları bulmaya çalışıyorum. Kitap dizaynı yapılırken sayfayı üçe bölerek , resimleri daha fazla ve küçük yerleştirerek , kazanımların konu içerisnde belirgin olarak veirlerek ve konu sonlarında yeni yaklaşımlara uygun daha çok konu kavrama soruları hazırlanarak daha verilmli hale getirilebilir.
muhammetcoruh
|
|
|
|
cemm
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-29 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:36 |
| Ögretmen |
|
|
kuvvet ve hareket konusu,eski müfredata göre;vektörler,kuvvet,hareket,atışlar ve dinamik konularının bütün düzeylerini kapsıyor,bu da hızlı anlatım ve iyi anlamayla iki saatlik ders için en az bir dönem.yeni müfredatın anlayışına ters ama eski anlatma alışkanlıklarımıza uyumlu.
|
|
|
|
sertten
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-5 |
|
| İZMİR |
| Ögretmen |
|
|
Birçok arkadaşa katılıyorum ayrıca kitaplardaki konu başlıkları (hikaye kitabı gibi) konunun ne oldugunu anlamak için bile uğraştırıyor 9.sınıf kitabında daha belirgin
|
|
|
|
atomriza
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-16 |
|
| KAYSERİ |
| Ögretmen |
|
|
mcoruh arkadaşımın konular etkinlikler arasında kaybolmuş ifadesi çok uygun düşmüş.Ayrıca kuvvet hareket konusuna baktığımızda adı açık olarak söylenmesede vektör,bağıl hareket,düzgün değişen doğrusal hareket,atışlar ve serbest düşme,dinamik yer almakta.atışları anlatacaksın neden naz tenis kortunda ilayda tatilde diye ilkokul çocuğuna hikaye anlatacakmış gibi yapıyorsun konuyu açıkça söyle birşey demeyiz.saman altında su yürütme gibi konu adını saklıyorsun.
bu forumda birşey daha dikkatimi çekiyor;program hazırlayıcıları var bazan kitapla ilgili eleştirilerde o bizimle ilgili değil kitap yazarlarının hatası diyorlar.bu kitapları uzaylılarmı yazdı onların hiç sesini duymuyoruz.ÖSYM soru hazırlayıcıları gibi kapalı mekanlarda mı tutuluyorlar merak ediyorum.onlarada bazan hak veriyorum bana kitp yaz deseler o dayanıklılık konusunu asla yazamazdım.bu kadar saçma karışık kaynaktan yoksun fizik- biyoloji karışımı bir konu görmedim.saygılarımla
|
|
|
|
tgulyurdu
(SA)
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-19 |
|
| ANKARA |
| Erkek Yaş:55 |
| Ögretmen |
|
|
Değerli arkadaşım;
Dayanıklılık konusu fizik programına ilk kez girmiş bir konu olduğu için bazı tepkiler ve dirençler beklenilen bir durumdur.Çinlilerin meşhur bir sözü vardır.Birine beddua ederken :Tanrı seni değişime soksun." derler.Yeni programımız pekçok ilki getirmiştir.Bunlardan biri disiplinlerarası yaklaşımdır.Doğada sadece fiziği ilgilendiren olay çok nadirdir.Olaylar birçok disiplini ilgilendirir niteliktedir.Fiziğin yaşam temelli olmasını hedeflemişseniz disiplinlerarası yaklaşıma da artık alışmamız gerekir.Fiziğin içinde biyoloji de olacak, kimya da olacak, astronomi de olacak, edebiyat da olacak vd.
Ben yüksek lisansa başladığım ilk gün hocam Prof. Dr.Birgül Ayman Güler bize "Güliverin Maceraları"nı okumamızı önerdi.Bu öyle sanıldığı gibi basit bir masal değildir.Masallardan da icabında yararlanmalıyız.İki ünlü fizikçinin(adlarını şimdi hatırlayamıyorum) topaç çevirirken çekilmiş fotoğraflarını ilk gördüğümde gülmüştüm.Ama zamanla onların bu işi ciddi olarak yaptıklarını anladım ve saygı duydum.Alışkanlıklarımız bizi önyargılara ve az düşünmeye sevkeder.Bu hepimiz için geçerlidir.Saygılarımla..
Türkkan
|
|
|
|
gence98
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-34 |
|
| İSTANBUL |
| Ögretmen |
|
|
sayın tgulyurdu
eğer söylediğiniz gibi 9 sınıf kitabı yüz üzerinden en az seksen almış ise programın sahibi komisyon üyelerinin hazırladığı 30 sayfa olduğu söylenen ders kitabı hakkındaki rapor nedir?
*iletişim kurduğum komisyon üyelerinin,
* benim gibi uygulayıcı pek çok öğretmenin
*ve facebookta gurup kurarak 3000 üyeye ulaşan öğrencilerimizin,
kitap hakkındaki eleştirileri sizde hiç etki yapmıyor mu?tüm bunların hiç anlamı yok mu?
Bu facebooktaki guruba baktım çoğunluğu hep fen lisesi ,anadolu lisesi öğrencileri...:((
alıntı yaptığınız sayın Prof.Dr.Birgül Ayman Güler liseden sınıf arkadaşım olur, tanıyorum .
ve eminim ki söz konusu ANLAMSIZ,VERİLEN SÜREDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ZOR,SINIF YAŞ SEVİYESİNE UYGUN OLMAYAN ETKİNLİKLER YAŞAM TEMELLİ OLAMAZ düşüncesine katılacaktır.
kimsenin emeğine saygısızlık gibi bir niyetim yok.ancak ortada somut gerçekler varken kitabımıza iyidir demek mümkün değil...
|
|
|
|
grksz11
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-4 |
|
| KAYSERİ |
| Erkek Yaş:38 |
| Ögretmen |
|
|
sayın gence 98
9 sınıf fizik kitabı hakkında yazılan 30 sayfalık raporu okumuş kişiler olarak haksız bir yaklaşım içerisinde olduğunuzu belirtmek isteriz. Adı üstünde rapor. Bir rapor incelenen durumla ilgili olumsuz yönleri yansıttığı kadar olumlu yönleri de içerir. Nitekim bu rapor da kitabın olumlu yönlerini fazlasıyla yansıtmaktadır. 30 sayfanın içeriği tamamen olumsuz eleştirel bir bakış açısını yansıtmamaktadır. Ayrıca 30 sayfanın pek çok yeri kazanımlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla sizin gibi 30 sayfayı duyan bir destan olduğunu zannetmektedir. yapılan eleştirileri yapanlarında aynı kişiler olmadığı ünite bazındaki inceleme yaklaşımından net olarak anlaşılmaktadır. yani üniteler bazındaki incelemelerde ortak bir dil yoktur. bu incelemenin grup olarak yapılmasından ziyade farklı bireyler tarafından farklı kriterler çerçevesinde yapıldığını gösterir. o halde rapor kişilere ait yorumlardır. unutulmamalıdır ki birileride program hakkında isterlerse gereksiz abartılı eleştirilerde bulunabilir. ayrıca kitapta yer alan pek çok durum bu raporda eksiklik olarak gösterilmiştir. o halde tutarlı olmakta ülkemiz açısından yarar vardır. gerçekçi olalım. içeriğini bilmediğimiz şeyler hakkında yorum yapmaktan kaçınalım. dolayısıyla 30 sayfa muhabbetini lütfen içeriğini bilmeden konuşmayalım. nitekim FİZİK EĞİTİMİ alanında kendisini pek çok alanda kanıtlamış ülkemizin söz sahibi hocalarından olan Prof. Dr. SALİH ÇEPNİ hocamızın bu kitabın editörlüğünü yaptığını lütfen unutmayalım.
sonuçta bu kitap programın çerçevesinde yazılmış bir kitaptır ve bu kitap TTKB tarafından onay görmüştür. o halde kitabımızı programı yansıtıp yansıtmadığı noktasında irdeleyelim. eski öğretim yöntem ve tekniklerimizi yeni kitapta aramayalım. eğer bu konu ile ilgili sıkıntımız var ise lütfen kitabı değil kitaba kaynak teşkil eden programa odaklanalım.
söylenecek bu konuda çok sözümüz olsada şimdilik uzatmamakta yarar görüyoruz
ancak yukarıda tgülyurdu denen kişinin söylemlerinide dikkate almanızı rica ediyoruz
Saygılarımızla
|
|
|
|
grksz11
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-4 |
|
| KAYSERİ |
| Ögretmen |
|
|
Değerli hocam sizi içtenlikle tebrik ediyoruz. sanırım sorulması gereken, uğraşılması gereken gerçek noktaya siz değindiziniz
site takipçilerinin dikkatine
saygılarımızla
|
|
|
|
gence98
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-34 |
|
| İSTANBUL |
| Ögretmen |
|
|
SAYIN grksz
öncelikle yazınızdaki "30 sayfa muhabbeti"" ve"" içeriğini bilmediğiniz şeyler hakkında yorum yapmayalım"" şeklindeki değerlendirmelerinizi genel tartışma, iletişim kurma anlamındaki ilkelere ters olduğunu belirtmek isterim.
yazılarımda amacımın üzüm yemek olduğunu bağcıyı dövmek olmadığını bir kaç kez yinelemiştim.bir kez daha yineliyorum.
programı uygulayıcı bir öğretmen olarak soruyorum
1)9.sınıf kitabımızın müfredat konularını tüm etkinlikleri ile (haftada 2 saatte ) yıl sonunda bitiren var mı?
2)9.sınıf kitabımızda etkinlikleri yaparken öğrencilerimizde ne gibi tepkiler oluştu?(güldüler mi?aaa şeklinde tepki mi verdiler? yoksa yeni heyecanla dersi dinlediler mi?)
3)etkinlikleri yaparken günlük yaşam ile bağ kurabildiler mi? örneğin mağnetik alanın etkileri ile ilgili BESTE yaptıları mı?
Enerji konusu ile ilgili renkli şapkaları kullanınca ne yaptılar?Ders kitabının kahramanları hakkında ne dediler?(NAZ hakkında,nine dede söylemleri hakkında...)
4)verileri eksik soruları ,sonucu olmayan test sorularını görünce ne dediler?
nacizane önerim şudur
ders kitaplarımız hakkında biz uygulayıcıların görüşlerine dikkat edilmeli ve bu görüşler kaale alınmalıdır?
|
|
|
|
misler
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-12 |
|
| KONYA |
| Erkek Yaş:33 |
| Ögretmen |
|
|
Programın uygulayıcısı öğretmenlerin genelde görüyoruz ki programla ve ders kitabı ile ilgili düşüncelerini aktarırken (özellikle olumsuz olanlar ki bence onlar olumsuz değil öğretmen arkadaşlar hepsi sınıf içindeki görevlerini yerine getirirken en faydalı olanı gerçekleştirme niyetinde olmalarının heyecanını taşıdıklarından sözleri rahatsız ediyor) yok değişime karşı olmakla yok efendim yeniliklere açık olmamakla avrupada bu işlerin böyle olduğu ile ilgili tepkilerle karşılaşıyoruz.Emin olun ki hiç bir öğretmen arkadaş ne bu programa karşı ne de yeniliklere karşı ne de ders kitabına karşı derdimiz bir vicdan ,özveri mesleği olan öğretmenlik mesleğini faydalı bir şekilde yapabilmek için programın sınırlarını bilmek istiyoruz.Çünkü yaşadığımız toplumda sosyo ekonomik şartlardan dolayı veli ve öğrenciler tamamen üniversite sınavına odaklanmış durumdalar.Ben insanlarının okumaktan başka çaresinin olmadığı taşrada çalışan bir öğretmen olarak öğrencilerimizin üniversite sınavında karşılaşacakları sorularla ilgili muhakeme gücünü artırmaları için konularla ilgili sınırların önceki müfredattaki gibi net olmasını istiyorum.Örneğin 9. sınıfta skaler ve vektörel büyüklük konusunda vektörlerle ilgili işlemlere girilmez diyor.( bu arada sınıflara ait programların hepsini yazılı olarak edindim.)Buradan vektörlerin özelliklerinide mi vermiyeceğiz anlamı çıkıyor.Bir öğretmen için vektörler konusunu ifade etmek nedir ki?Ama bu seferde konuya detaylı girilince 9.sınıftan sonra tm ve söz bölüm seçeçek öğrencilerin varlığından söz ediliyor.Vektörlerin özellikleri ve işlemleri ile ilgili konulara tamam girilmeyecekse bu seferde 10.sınıfta vekrörel bir büyüklük olan ve vektöre ait özellikleri taşıyan kuvvet konusu ile ilgili vektörleri ve özelliklerini vermeden kuvvet ile ilgili vektörel işlem yapmayı ben anlayamadım.Bir diğer basit örnek eşit kollu terzi sorularına girilecek mi? Girilmeyecek mi?LÜTFEN BİZE YARDIMCI OLUN!Bize bunlardan bahsedin.Şüpheniz olmasın biz öğretmenler görevimiz dahilinde dertliyiz duyarlıyız.Eminim konular ilerledikçe daha değişik garipliklerle karşılaşacağız.Önemle belirtmek isterim ki yeni program eskisine göre gerçekten daha kolay .İnşallah ilköğretimde sbs nin ilk yılında olduğu gibi bu programın ilk sınavında da hepimiz şok olmayız.
|
|
|
|
grksz11
|
     |
| Konu-0 |
| Mesaj-4 |
|
| KAYSERİ |
| Ögretmen |
|
|
Sayın Gence98
"30 sayfa muhabbeti" ve “içeriğini bilmediğiniz şeyler hakkında yorum yapmayalım" ifadeleri şahsınızı rencide etmek üzere ya da iletişimimizin önüne set çekmek için tercih edilmemiştir. Bilinçli olarak seçilmiş ifadelerdir. Maalesef bu sitede bazı meslektaşlarımız sürekli 30 sayfa ifadelerini özellikle gündeme getirerek sanki 9. Sınıf kitabında 30 sayfalık bilimsel hata veya eksiklik olduğu yönünde bir izlenim oluşturmaya çalışılıyor. Ancak daha öncede belirttiğim gibi içeriğini görmüş biri olarak bu durumun böyle olmadığını altını çizerek vurguluyorum. Bu sayfaların çok az bir bölümü eleştiri içermektedir ve bunlarda bireysel yorumlardır. Diğer hususlara gelince
1. “9.sınıf kitabımızın müfredat konularını tüm etkinlikleri ile (haftada 2 saatte ) yılsonunda bitiren var mı?”
Bu durum tamamen program ile alakalıdır. Programda hangi ünitenin ne kadar sürede işleneceği vardır. Ayrıca PÇB, BİB, TD, FTTÇ kazanımları ise etkinliklerin varlığını ve uygulanmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Programı hazırlayan kişilerin uzmanlık alanlarına bakıldığında bu noktada hata yaptıklarını düşünmüyorum. O halde müfredatı yetiştirememe bizlerin uygulamada pratiklik kazanamamamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. İlköğretimdeki arkadaşlarımın da başlarda aynı sıkıntıyı yaşadığını biliyorum.
2) “9.sınıf kitabımızda etkinlikleri yaparken öğrencilerimizde ne gibi tepkiler oluştu?(güldüler mi?aaa şeklinde tepki mi verdiler? yoksa yeni heyecanla dersi dinlediler mi?)”
Ders kitabı bizler için amaç değildir. Programın uygulanması amacımızdır. Bu anlamda ders kitabındaki beğenilmeyen etkinliklerin yerine farklı etkinlikler hazırlama bizim görevimiz. Dolayısıyla kitap amaç değil araçtır. İstediğiniz aracı seçmekte özgürsünüz. Size beğenmediğiniz etkinlikler için yeni etkinlikler hazırlamanızı öneririm.
3)etkinlikleri yaparken günlük yaşam ile bağ kurabildiler mi? örneğin mağnetik alanın etkileri ile ilgili BESTE yaptıları mı?
Enerji konusu ile ilgili renkli şapkaları kullanınca ne yaptılar?Ders kitabının kahramanları hakkında ne dediler?(NAZ hakkında,nine dede söylemleri hakkında...)
Ders kitabının kahramanları vb. bunları geçelim isterseniz değerli hocam. Bırakın gençler bu konuda konuşsun. Günlük yaşamla ilişkilendirme mevzu ile ilgili olarak ise programın baş tarafından kitap yazarlarına ve bizim gibi plan hazırlamakla mükellef olanlara yönelik olan bölümü tekrar göz atmanızı tavsiye ederim. Ayrıca değerli hocam bu kadar emeğin içinden cımbızlama yapmak doğru değil. Eksikleri beğenilmeyen yönleri elbette olabilir. Bu durumda bizim görevimiz, kitabı araç olarak kabul edip alternatif çözümler üretmek ve bunları bu siteden veya benzer bir ortamdan paylaşmaktır.
4) “verileri eksik soruları, sonucu olmayan test sorularını görünce ne dediler?”
Siz bağcıyı dövmek istemediğinizi söylüyorsunuz. Ama buradaki ifadeleriniz sanki biraz buraya meyl ettiğinizi gösteriyor. Her işte benzer durumlar söz konusu olabilir. Önemli olan bunlar giderilmeye çalışıldı mı? Sanırım kitabın yeni baskısında bu durumlar giderilmiştir. Benim tespit ettiklerim yeni baskıda yok.
5) “nacizane önerim şudur
ders kitaplarımız hakkında biz uygulayıcıların görüşlerine dikkat edilmeli ve bu görüşler kaale alınmalıdır?”
Size katılıyorum. Ama ne zaman böyle bir durum söz konusu oldu ki. Yada böyle bir imkan söz konusu mu.
|